Het decor van Het Journaal 2013-2016

Uitzenddatum

25 maart 2013 - 14 februari 2016

Generiek

De generiek bestaat uit een aftelklok waarbij met de nieuwe robotcamera's door de studio wordt gereden. De 3D-grafiek toont een groot cijfer per journaal.

Decor

De vormgeving is gebaseerd op de vorige look, maar is lichter, soberder en duidelijker. Een open muur splitst de set in twee delen.

Kleurenpalet

Memorabele uitzendingen

Aftreden van Koning Albert II (2013)Regering Charles Michel 1 (2014)Aanslagen in Frankrijk (2015, 2016)

Trivia

  • De nieuwsstudio is nu grondig onder handen genomen, zowel qua vormgeving als qua technologie. Vooral de regie was aan vernieuwing toe. De installatie dateerde van 2001 en sommige systemen waren erg verouderd.

  • De vier krijtlijnen voor de vernieuwing van de nieuwsstudio waren kwaliteit, trendsettend, innovatief en efficiënt.

  • Het journaalanker brengt om 19 uur de hoofdpunten staand, waarna ze naar de desk wandelen.

  • Naast de journaals wordt er ook Koppen, Koppen XL en De Vrije Markt er ingeblikt.

  • De desk van het nieuwsanker is gemaakt uit een duurzaam acrylmateriaal, ‘HI-MACS’. Het laat organische vormen toe en wordt vaak gebruikt in keukens of badkamers. De desk uit 2013 werd op maat gemaakt door SAAM en Kletz.

  • Kijk binnen in de nieuwe studio.
  • Lux Lumen en Michel Milbou maakten de verlichting op maat. In totaal zijn er 6144 apart aanstuurbare kanalen voor 1536 lichtbronnen.

  • Een van de grootste veranderingen is de cameravoering. Studiocamera’s worden vervangen door automatisch aangestuurde robotcamera’s.
    Ook de ‘kraan’, de zwenkbare arm waaraan een camera wordt bevestigd, is gerobotiseerd. Omdat de camerastandpunten vast liggen, zijn virtuele grafieken mogelijk.

  • De VRT kan zo de regie en techniek van Het Journaal met slechts vier mensen uitvoeren. Dat is minder dan de helft van de negen medewerkers die voorheen paraat moeten zijn.

  • Met de slogan Het Journaal. Meer dan ooit. wordt promotie gemaakt voor het vernieuwde Journaal.

  • Na nog geen drie jaar komt er een nieuw decor. Dat is snel, want normaal gaat zo’n decor vijf jaar mee. Onderzoek bij kijkers wees uit dat dit decor te kil en afstandelijk was. De houten wand achter het nieuwsanker bleek een vergissing. “De kijker moet in het nieuws zitten, niet in een keuken”, klinkt het. Vanaf dinsdag 27 oktober 2015 zitten de nieuwsankers dan ook in een tijdelijke green key studio.

https://www.youtube.com/watch?v=AuHvlLkCBeE

https://www.youtube.com/watch?v=1ZQxqaU74Jw