Het decor van Het Journaal 2013-2016

Eerste uitzending
25 maart 2013
Laatste uitzending
14 februari 2016
Aantal uitzendingen
3168

Decor

1 2 3
Decor van het VRT-Journaal 2013-2016
1
Een open muur splitst de set in twee delen.
2
De desk van het nieuwsanker is gemaakt uit een duurzaam acrylmateriaal, 'HI-MACS'. Het laat organische vormen toe en wordt vaak gebruikt in keukens of badkamers. De desk uit 2013 werd op maat gemaakt door SAAM en Kletz.
3
Het journaalanker brengt om 19 uur de hoofdpunten staand, waarna ze naar de desk wandelen.

De vier krijtlijnen voor de vernieuwing van de nieuwsstudio waren kwaliteit, trendsettend, innovatief en efficiënt. De vormgeving is gebaseerd op de vorige look, maar is lichter, soberder en duidelijker. Een van de grootste veranderingen is de cameravoering. Studiocamera's worden vervangen door automatisch aangestuurde robotcamera's. Ook de 'kraan', de zwenkbare arm waaraan een camera wordt bevestigd, is gerobotiseerd. Omdat de camerastandpunten vast liggen, zijn virtuele grafieken mogelijk. Lux Lum en Michel Milbou maakten de verlichting op maat. In totaal zijn er 6144 apart aanstuurbare kanalen voor 1536 lichtbronnen.

Generiek

De generiek bestaat uit een aftelklok waarbij met de nieuwe robotcamera's door de studio wordt gereden. De 3D-grafiek toont een groot cijfer per journaal.

Uitzendingen met belangrijk nieuws

Trivia

Fragmenten