Het decor van Het Journaal 2008-2013

Uitzenddatum

7 januari 2008- 24 maart 2013

Generiek

De generiek bestaat uit de hoofdpunten en beelden van de studio waarbij in een sobere, moderne magazinestijl met een groot cijfer het anker wordt aangekondigd.

Decor

Een zwarte wand wordt gecombineerd met kleurstrepen. In het decor wordt veel meer de nadruk gelegd op het beeld met brede panoramaschermen.

Kleurenpalet

Memorabele uitzendingen

Val van regering Leterme (2008)Dood van Bin Laden (2011)Tsunami in Japan (2011)Busongeval in Sierre (2012)

Trivia

  • Er is gekozen voor een strakke typografie van de tekstblokjes: DIN 1451.

  • Het centrale element wordt een lange, zwarte wand die Studio 1 van Het Journaal verbindt met Studio 2, waar Ter Zake zit. Dat zwart wordt gecombineerd met veel andere kleuren. Zo wordt de studio veel knusser en zelfs hip, want door die kleurstrepen krijgt het een iPod-look.

  • De nieuwsdienst lanceert 3 nieuwe programma’s: Phara, Volt en Vranckx. Bij de vorige vernieuwing in 2002 lag de nadruk vooral op Het Journaal en Ter Zake. Nu gaat het om een vernieuwing van alle nieuws- en duidingprogramma’s, die allemaal onder een nieuwe paraplu komen: VRT-nieuws.

  • De studio wordt na één jaar uitgebreid met een kleinere studio op de redactievloer. Die studio of ‘black box’ met zwarte decorelementen wordt gebruikt voor het 6 uur-Journaal en voor snelle extra Journaals.

  • Door technische problemen startte het eerste laatavondjournaal in het nieuwe decor ruim een half uur te laat. Hierdoor werd de herhaling van Allo Allo vroeger dan gepland uitgezonden. Freek Braeckman opende Het Journaal met de zin ‘Even later dan gepland…’.

  • De set werd gemaakt door decorbouwer Twin-design.

  • In het volgende fragment zie je alle generieken op een rij.