Het decor van Het Journaal 2002-2008

Eerste uitzending
7 januari 2002
Laatste uitzending
6 januari 2008
Aantal uitzendingen
6570

Decor

1 2 3
Decor van het VRT-Journaal 2002-2008
1
De vroegere decoropslagplaats van Studio 1 wordt omgebouwd tot een tweede volwaardige uitzendstudio, waar Terzake een viertal presentatie- en interviewsetjes krijgt. Hier staan licht en ruimte centraal. Achter de rug van het journaalanker is in de verte de studio van Terzake te zien.
2
Achter het anker is er plaats voor een achttal productiemedewerkers. Zij vormen een ‘miniredactie’ die in beeld komt.
3
De desk krijgt na een jaar een update: het houten exemplaar wordt ingewisseld voor een glazen, lichtgevend exemplaar. Ook de schermen in de studio worden aangepast zodat ze beter passen in de strakke lijn en de live-verbindingen verbeteren.

Dit decor is luchtiger, ruim, open en lichter dan de vorige sets. Deze aanpassingen komen er omdat bleek dat de nieuwslezers in het oude decor belerend overkwamen bij de kijker. De studio, het decor en de grafieken steken in een nieuw kleedje dat door een eigen ontwerpbureau is uitgetekend. Architecten Rik Jacques, Laura Vermylen en Erwin Van Vlierberghe werkten eraan mee.

Generiek

Elk journaal krijgt door een verschillende kleur zijn eigen uitzicht: de intro toont groot de cijfers 1, 6, 7 of L(aat) en (e)X(tra). Op de achtergrond verschijnen lijnen van een elektrisch circuit.

Uitzendingen met belangrijk nieuws

Trivia

Fragmenten