Journaalanker Bavo Claes

Bavo Claes was een gerespecteerd nieuwsanker. Hij verliet de VRT in 2005 na hartproblemen. Hij werkte 30 jaar voor de openbare omroep.

Geboren

Boom, 8 september 1949

Quote

Dat was het. Ik neem afscheid van u. Ik wens u nog een hele goeie nacht en een mooi weekend.

De laatste woorden van Bavo als anker van het laatavondjournaal op vrijdag 30 september 2005.

Trivia

 • Bavo Claes presenteerde het journaal bij het ongeluk met de Herald of Free Enterprise in 1987. Hij nam toen een erg kritisch interview af met toenmalig minister van Verkeer Herman De Croo:

  Volgens de laatste gegevens zijn bij de ramp waarschijnlijk 133 doden gevallen. Als u het geweten had, had u misschien 130 mensenlevens kunnen redden, meneer De Croo.

  Nadien zei1 Herman De Croo hierover: “Ik was bijna 48 uur wakker toen ik bij Bavo zat. Ik was zo moe dat zijn idiote beschuldiging niet tot me doordrong. Ik moet toegeven dat Bavo daar uit de bocht is gegaan. Dat vond de BRT ook, maar ik heb er nooit een zaak van gemaakt. We hebben het bijgelegd.”

 • Voor zijn werk als ankerman kreeg Bavo de HA! van Humo. Hij wordt geroemd als stijlvol maar messcherp. Als verklaring voor zijn vragen verklaarde Bavo 2 :

  “Als interviewer heb ik altijd gevonden dat ik daar zat als plaatsvervanger van het publiek, en dat het mijn verdomde plicht was om die vragen te stellen die het gros van het publiek wilde stellen, en niet de Wetstraat-specialisten”.

 • Bavo debuteert in 1997 als schrijver met de roman KRAAI. In het boek wordt een tv-journalist, naar aanleiding van de ziekte en de dood van zijn vader, geconfronteerd met zichzelf. Tien jaar later publiceert hij een nieuw boek.

 • Bij zijn afscheid stak Bavo niet onder stoelen of banken dat hij zich uitgerangeerd voelde na zijn verhuizing naar het laatavondjournaal. Later kan hij het relativeren als hij te gast is in ‘Reyers Laat’ 3.

  “Op een onelegante manier opzijgeschoven worden, ik kan het iedereen aanraden. Ik heb nog nooit zo veel lof gekregen als toen. Dat heb je normaal alleen op je eigen begrafenis”

<Bedankt Bavo>

Een montage van de hoogtepunten uit de carrière van Bavo Claes, op het einde van het late journaal op 30 september 2005.

 1. Kamervoorzitter De Croo : "Bavo ging uit de bocht maar we legden het bij", nieuwsblad.be, 29 augustus 2005
 2. "De Liefhebber met Bavo Claes", klara.be
 3. "Het was hard werken om niet in de media te komen", deredactie.be

Fragmenten